• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

RIJSWIJK - Op 14 november  verzorgt Aart Bijl op uitnodiging van de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena een lezing over het reizigersvervoer over het water in de periode 1825-1935. Hij schreef daar onlangs een boek over met als titel ‘Gorinchem, knoopunt in het reizigersvervoer over water, stoombootdiensten en nhun concurrenten. De lezing in Het Brabantse Land begint om 20.00 uur.

De periode 1825-1935 werd gekenmerkt door een groot aantal passsagiersstoombootdiensten dat in Nederland een belangrijk deel van het openbaar vervoer voor zijn rekening nam. In dit fijnmazige net van verbindingen over water nam de stad Gorinchem een prominente plaats in als knooppunt in het oost-west- en het noord-zuidverkeer. De ideale ligging aan de Merwede, aan de monding van de Linge en het Zederikkanaal, niet ver van de samenvloeiing van de Maas en de Waal, schiep voor Gorinchem goede voorwaarden voor de ontwikkeling van stoombootondernemingen gedurende de negentiende eeuw.

Bijl besteedt deze avond extra aandacht  aan de stoombootdiensten waarvan de boten over de Maas van Den Bosch en Heusden naar Gorinchem en verder naar Dordrecht en Rotterdam reisden, zoals de Bossche boot en de Heusdense boot. Plaatsen als Andel, Veen, Wijk en Aalburg, Rijswijk, Woudrichem, Sleeuwijk en Werkendam werden aangedaan.

Iedereen is welkom.  Voor niet- leden bedraagt de entree vier euro.