• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

Stofvèrreke is tijdens de presentatie van het tweede Boekske van de Aolburgse taol gekozen tot mooiste woord. Stofvèrreke is in gewoon Nederlands een handveger. Als tweede eindigde het woord vloeidaauw (laaghangende mist). Het mooiste gezegde is 'Hij liep ôp unne stèle start naor huis (hij liep kwaad naar huis)

tweedeboekste aalburgse taal

De eerste exemplaren van het Boekske werden door Cees de Gast uitgereikt aan burgemeester Naterop en aan streektaaladviseur prof. dr. Jos Swanenberg (links) in een volle Raadszaal en in een ontspannen sfeer. (foto Coby Vos-Lankhaar)

Het voornaamste doel van de stichting is om bijna vergeten woorden en gezegdes te bewaren voor latere generaties, want er wordt steeds minder dialect gesproken. Het zou jammer zijn als zo'n belangrijk stuk erfgoed zou verdwijnen zonder te zijn vastgelegd. Maar ook die oude volksverhalen zijn het waard om bewaard te worden. Je moet er vaak om glimlachen. Nadat De Gast vertelde dat met de uitgave van twee boekskes van de Aolburgse taol het doel was bereikt, kwam Bertus van Wijk met een nieuw verhaal op de proppen voor het derde boekseke.

Naterop merkte onder meer op dat emoties vaak worden geuit in het dialect, de taal waarmee je bent opgegroeid, de taal van je ouders. Jos Swanenberg wees erop dat twee jaar na de uitgave van het eerste boekske al weer een tweede verscheen. Hij vond dat naast de mooie verhalen en oude foto's juist de cd's achterin de boekskes van belang waren, waardoor de uitspraak wordt vastgelegd voor later. Natuurlijk hebben sommigen vertellers hun soms anecdotisch, ontroerend of humoristische verhaal ten gehore gebracht.