• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

Naast het organiseren van lezingen wil de Historische Kring het oude Land van Heusden en Altena ook andere activiteiten ontplooien. Eén van de leden, Bas van Andel, heeft het idee geopperd veldnamen en andere bijzondere namen in Altena te achterhalen en in beeld te brengen. 

2020 veldnamen

In Altena hadden we voor de ruilverkaveling heel veel percelen en sloten. Wat inmiddels minder bekend, of vergeten is, is dat percelen en sloten vaak een naam hadden. De namen van grotere watergangen en van deelgebieden zijn nog wel bekend of te vinden op oude kaarten. Er zijn al wel boeken met namen van percelen. Al rond 1260 schreef abt Willem van Rijkel de namen op van diverse percelen in zuidoostelijk Altena. En Willem Braams heeft enkele decennia geleden wel duizend zogenoemde toponiemen in Altena verzameld. Wat op korte termijn echter dreigt te verdwijnen is de kennis van wat je kunt noemen informele boerennamen voor percelen. Een oude boer uit Babyloniënbroek wist nog zo uit de losse pols een tiental perceelsnamen op te noemen. Vaak met bijzondere namen als Cuba, Jeruzalem, de Huiswerf, de Deukers. Dergelijke namen kun je niet of amper terugvinden in archieven of op kaarten.

Ook sloten hadden bijzondere namen. Zoals de Dwarsgrep, de Stelt en de Heultjessloot. En er waren bijzondere locaties. Zo wist de genoemde oude boer te melden dat daar waar de weg van Broek naar Andel de Mostaarddijk kruiste, de Tolboom lag. De enige plek waar toen grote klis groeide. Voor amateurhistorici is het belangrijker te constateren dat er ooit kennelijk tol betaald moest worden nabij de Biesheuvel als je daar noord-zuid reisde.

 Wie heeft er belangstelling om onder de vlag van de Historische onze Kring iets te gaan doen met de bijna-vergeten veld- en andere namen? Een eerste actie zou kunnen zijn om bij mensen die al voor de ruilverkaveling op de akkers en in de weiden werkten navraag te doen. Weten deze oude boeren, polderwerkers en loonwerkers zich nog bijzondere namen te herinneren? Een andere actie zou kunnen zijn om in oude kranten, oude leggers van waterschappen, de boekwerken van Braams en Willem van Rijkel de veldnamen te zoeken en deze letterlijk op de kaart te zetten.

De gedachte is om na de zomervakantie met een groepje mensen met deze namen aan de slag te gaan. Over het wat, hoe en met wie praten we uiteraard van tevoren, niets ligt nog vast.  Belangstellenden kunnen contact opnemen met Bas van Andel, via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon: 06 55686982.  Ook kunnen reeds bekende namen worden doorgegeven.