• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

2020 kaartje van monumenten Het thema van Open Monumentendag 2020 is ‘Leermonument’. Erfgoed Altena zet zich dit jaar in om de inwoners van Altena alle monumenten in de gemeente te leren kennen.   Vanwege de coronacrisis is Monumentendag dit jaar anders dan anders, omdat ontvangen van grote groepen mensen in monumenten moeilijk is. 

 

Wel zijn dit jaar enkele grotere erfgoedlocaties in de regio, zoals Fort Giessen, Fort Altena, Fort Steurgat, kasteel Dussen, de Martinuskerk en de RK ker in de vesting wel open. Ook de molens in de streek zetten hun deuren open, als de wieken draaien  is de molenaar 'thuis' en kan hij alles vertellen over de historie. 

De gemeente Altena telt 225 rijksmonumenten en 133 gemeentelijke monumenten. Zo zijn er 99 boerderijen en molens rijksmonument; veertien kerken zijn aangewezen als rijksmonument en heeft Altena 41 verdedigingswerken als rijksmonument. Het enige archeologische rijksmonument in Altena is de motte in Almkerk. Een van de bekendste rijksmonumenten is Kasteel Dussen, het enige kasteel binnen de gemeentegrenzen van ons eiland. Bijzonder zijn ook de Forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die kans maken om te worden gekozen tot Werelderfgoed. Op de facebookpagina Monumenten van Altena wordt dagelijks een monument uitgelicht.

 

Verder heeft Erfgoed Altena samen met VVV Biesboschlinie drie fietsroutes ontwikkeld, op de routes passeer je vele bijzondere monumenten. Zo brengt het Rondje Boerenland je langs vele, oude boerderijen in de streek. Tijdens de route Van Vesting tot Vesting fiets je over de dijken tussen Heusden en Woudrichem. De drie dijkenroute staat in het teken van de strijd tegen het water, onderweg passeer je gemalen, sluizen en molens.

 Verder kiest Erfgoed Altena voor digitale aandacht voor onze monumenten onder het motto ‘Leer de monumenten van Altena kennen’. Zo is in samenwerking met Streekarchief Langstraat Heusden en Altena een digitale webexpositie samengesteld, monumentenliefhebbers uit de streek vertellen daar waarom ze trots zijn op het erfgoed. De expositie is straks te zien op salha.nl