• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

Erfgoed Altena houdt in aanloop op Open Monumentendag op woensdag 8 september op Fort Giessen haar jaarlijkse erfgoedavond. Deze keer staat de bescherming van het Werelderfgoed in de gemeente Altena centraal.

.fort Sloop Bunker Schans foto RickAdmiraal4F

Foto van sloop groepsschuilplaats in Werkendam

In juli werd bekend dat de UNESCO de Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft aangewezen tot Werelderfgoed. Met één vesting, vier forten, twee inundatiesluizen en vele tientallen groepsschuilplaatsen beschikt de gemeente Altena over een schat aan Werelderfgoed. Maar wordt dat Werelderfgoed wel voldoende beschermd? Meest recente voorbeelden over het gebrek aan bescherming van het Werelderfgoed zijn het bouwplan Op ’t Loev bij de vesting en de uitbreiding van bedrijventerrein de Kop van Brabant bij Werkendam. Provincie en Raad van State hebben beide ontwikkelingen een halt toe geroepen. Maar hoe voorkomen we dat in de toekomst het Werelderfgoed opnieuw bedreigd wordt door ruimtelijke ontwikkelingen? Wethouder Paula Jorritsma en de gemeenteraad zijn uitgenodigd om hierover in gesprek te gaan.

Naast debat over de bescherming van het Werelderfgoed komt ook de vraag aan bod of de toekenning gaat leiden tot fors meer bezoekers aan de streek. Welke faciliteiten kunnen we bezoekers bieden en hoe voorkomen we dat dit leidt tot een te grote toestroom? De VVV Biesboschlinie laat hier op Fort Giessen haar licht op schijnen.

Uiteraard is er tijdens de erfgoedavond ook ruimte voor een vrolijke noot, zo wil Erfgoed Altena vooral toasten op de toekenning van de Werelderfgoedstatus. Ook is er muziek en na afloop een hapje en drankje. Gezien de coronamaatregelen worden bezoekers gevraagd zich vooraf aan te melden voor de erfgoedavond. Dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-54733819.

Open Monumentendag 2021 op 11 en 12 september staat dit jaar in het teken van ‘ode aan het landschap’ van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Zo is Fort Giessen zaterdag open en worden op Fort Altena op beide dagen enkele rondleidingen in het teken van het landschap gehouden. De vesting Woudrichem en het omliggende landschap kan bekeken worden vanaf de Mosterdpot en ook vanaf de watertoren in Uppel kan het landschap van de waterlinie worden bewonderd. Ook Kasteel Dussen is open op 11 en 12 september. Op 9 en 10 september is de Monumenten Klassendag, 18 schoolklassen uit de gemeente Altena bezoeken dan de vesting Woudrichem, Fort Giessen en Kasteel Dussen. Het complete programma van Open Monumentendag wordt gepresenteerd op de gemeentepagina van de gemeente Altena en op www.erfgoedaltena.nl