• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

noorse woning watersnood hank klein

Archiefkring Hank houdt zondag 18 december van 11.00-16.00 uur  weer een leuke, gezellige Hangdag gehouden in ‘t Uivernest te Hank. Het thema van de tentoonstelling van 2022 is 'Hank en Water'. Vanaf de St. Elisabethvloed wordt het ontstaan van de Biesbosch verteld. Water en Hank kan niet zonder stil te staan bij de Watersnood van 1953, op 1 februari volgend jaar is het zeventig jaar geleden dat de ramp zes levens eiste in het dorp Hank.

De Archiefkring Hank zal veel van hun archiefstukken tentoonstellen. Kaarten, foto’s, kranten uit die tijd. Vele tafels zullen worden gevuld met historisch materiaal. Hoe groot was het gebied dat door de St. Elisabethsvloed werd getroffen? En welk gebied was dit met de watersnood?. En wat zou er gebeuren als nu de dijken doorbreken? De Archiefkring laat o.a. foto’s zien waarin we een vergelijk maken tussen een foto uit 1953 met de verwoesting van ons dorp en een foto vanaf dezelfde plaats, maar dan in het heden. We besteden aandacht aan oude verdwenen sluizen door dit met straatwerk te accentueren. En wat te denken van de restauratie van de Hillegatschesluis. Het oudste watermonument van Hank.

 Bijzondere gast is Jaap Schoof, hij vluchtte als negenjarig jongetje met zijn ouders en jongere broertje en zusje naar de bovenverdieping van hun boerderij. Het water beneden had vrij spel en kwam steeds hoger…………. Jaap Schoof is oud-­directeur van het Watersnoodmuseum en werkt daar nu als vrijwilliger en heeft toegezegd op de “Hangdag” een aantal presentaties over de Watersnood te verzorgen voor zowel de kinderen van de basisscholen als voor volwassenen. 

De entree van de Hangdag is gratis, de dag wordt afgesloten met een gratis loterij waarbij iedereen die om 15.45 uur nog in ’t Uivernest aanwezig is een lootje krijgt met kans op een winkelwagen met boodschappen. De prijsuitreiking van de loterij is in de rust van de WK finale die om 16.00 uur begint. In ’t Uivernest is ook gelegenheid om de finale wedstrijd op de verschillende TV’s te volgen.

Deelnemers aan de Hangdag zijn Meidenkoor Woest Genoegen, de KBO, de Plukroute, basisschool De Bolderik en Kanjerschool De Wilgenhoek, schilderscollectief PLIHM, havenkoor Vissershang, Verteller Ton Damen, Stichting Carnaval, het opleidingsorkest van fanfare St. Cecilia, Hank Toen en Nu, Stamboomonderzoekers Paul en Anja Seesink, de EHBO, stichting Ep en Vloet en de molenaar Zuidhollandse molen.