• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

Voorkant bram scherff

Dit boek van de hand van Bram Scherff beschrijft de ontwikkeling van de negen polders die ooit via twee sluizen aan de Tol bij Sleeuwijk op het Bergseveld loosden. Bestaande literatuur rept nauwelijks over de periode tussen ontginning en Sint-Elizabethsvloed. Op basis van een proefschrift van de Landbouwuniversiteit van Wageningen is de geschiedenis van een groot gedeelte van dit gebied tussen de jaren 1000 en 1400 echter vrij nauwkeurig weer te geven. Ook de ontwikkeling van deze polders vanaf de middeleeuwen tot eind 20e eeuw komt uitgebreid aan bod. Bovendien wordt de agrarische bedrijfsvoering vanaf het jaar 1000 tot halverwege de vorige eeuw besproken. Verder is de exacte loop van het vroegere riviertje de Werken tussen Almkerk en Werkendam uitgezocht op basis van oud kaartmateriaal.

Daarnaast bevat dit werk een gedetailleerde beschrijving van het gehucht de Tol zoals het was voordat het eind vorige eeuw vrijwel geheel werd opgeslokt door wegenaanleg. Er is veel aandacht besteed aan de historie van fort Altena en het vroegere fort De Werken.

Dit door Bram Scherff geschreven boek heeft 290 pagina’s (210 x 279mm) inclusief index en een harde kaft. Het bevat 250 foto’s, kaarten en tekeningen. Deze uitgave van Kruispunt is beduidend uitgebreider en rijker geïllustreerd dan de eerste druk die 15 jaar geleden verscheen. Het bevat veel zaken en afbeeldingen die nog niet eerder in een boek over deze streek aan bod zijn gekomen.

De reguliere oplage is inmiddels uitverkocht maar er zijn nog een aantal exemplaren met kleine onvolkomenheden te koop voor de gereduceerde prijs van 20 Euro. Het wordt in het gebied Werkendam – Sleeuwijk – Woudrichem – Rijswijk – Uitwijk – Almkerk – Nieuwendijk in principe gratis thuisbezorgd.

Het is te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van adres en telefoonnummer.