• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

klein erfgoedavond biesboschmuseum

Erfgoed Altena houdt op 6 september haar jaarlijkse erfgoedavond in aanloop naar Open Monumentendag. Deze keer zijn we te gast in het Biesbosch Museumeiland in Werkendam, de avond begint om 19.30 uur. Het landelijke thema van Open Monumentendag is levend erfgoed, met daarbij aandacht voor ambachten, tradities en gebruiken.

Tijdens de erfgoedavond gaat Erfgoed Altena in gesprek met bestuurders over het gevoerde erfgoedbeleid, deze keer is wethouder Anneloes van Hunnik te gast. Ook raadsleden zijn uitgenodigd. Hebben we onze monumenten gekoesterd of verwaarloosd in het afgelopen jaar? En hoe staat het na bijna vijf jaar gemeente Altena met het gevoerde erfgoedbeleid? Begin 2022 verscheen de eerste erfgoedvisie van de gemeente, maar hoe staat het eigenlijk met de uitvoeringsagenda? We nodigen iedereen uit om die avond met voorbeelden te komen, wat gaat goed en waar zien we dat monumenten verdwijnen of worden verwaarloosd? Wat gaat de gemeente bijvoorbeeld doen met het Fortterrein, vlakbij het UNESCO werelderfgoed van vestingstad Woerkum als onderdeel van de Hollandse Waterlinie? En heeft de gemeente naast het gebouwde erfgoed voldoende aandacht voor immaterieel erfgoed?

In het tweede deel van de avond neemt Leen Fijnekam ons mee het museum in om te vertellen over bijzondere Biesbosch ambachten. Leen beheert in Dordrecht de griendkeet op het Griendmuseumpad en kan veel vertellen over de Biesbosch en de historie van het gebied. Aan de hand van enkele bijzondere voorwerpen uit het museumdepot wordt tevens een quiz gehouden om de kennis van de Biesbosch te testen.