• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

motte lente 1
Archeo Altena houdt samen met de Historische Kring ,,Het Oude Land van Heusden en Altena “ op 20 februari om 20.oo u ( inloop vanaf 19.30 u. ) een lezing in Tavenu te  Nieuwendijk. De lezing wordt gegeven door Drs. S.A.J.J.(Bas) Aarts en gaat over  Mottes en kastelen in het Land van Heusden en Altena.
De lezing gaat met name uit van het lopende onderzoek door de spreker naar de vroege burchten in het hertogdom Brabant en aangrenzende gebieden. Voor het grootste deel waren die vroege burchten zogeheten motte-burchten, kunstmatige heuvels met een opbouw in hout of steen. Voor het Land van Heusden en Altena denken we dan aan Heusden, Berne, Almkerk, Uitwijk, Rijswijk en Wijk. Dit alles tegen de complexe achtergrond van de politieke verhoudingen hier in de Middeleeuwen.
 
Met name het onderzoek naar het voormalig kasteel van Heusden heeft veel nieuwe gegevens naar boven gebracht. Ter afronding zal er natuurlijk ook aandacht worden besteed aan de iets jongere kastelen in het gebied. Dat loopt dan uiteen van de ovale waterburcht van Giessen tot aan de woontoren van Onsenoort bij Nieuwkuijk.