• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

2023 klein 004086

Met trots presenteert Streekarchief Langstraat Heusden Altena een prachtige aanwinst voor de collectie Beeld en Geluid: 123 foto’s gemaakt door fotograaf Nicolaas Kramer tijdens de mobilisatie van 1914 in Uitwijk en omgeving zijn nu via onze beeldbank te bekijken.

Nicolaas Kramer wordt op 29 september 1881 in Rotterdam geboren. Rond 1900 vertrekt hij samen met zijn broer Carel naar Brussel om een vakopleiding tot fotograaf te volgen, een beroep waarin ook hun vader werkzaam is. In 1907 nemen Nico en Carel de fotografenzaak Kühlmann in Arnhem over. Nadat zijn broer na een jaar weer terugkeerde naar Rotterdam, runde Nicolaas de zaak alleen en later met zijn dochter, Anna. Hierbij richtte hij zich voornamelijk op portretten en studio-opnamen. De invloed hiervan is goed te zien op de foto’s die nu aan de collectie van het Streekarchief zijn toegevoegd, het grootste deel hiervan bestaat uit (soms humoristische) portretten. Door deze foto’s krijgen we ook een beeld van waar de soldaten in deze streek verbleven en van de loopgraven die zij aanlegden. Iets waar tot nu toe weinig tot geen beelden van bekend waren. Nicolaas Kramer beëindigde zijn werkzaamheden als professioneel fotograaf in 1945, waarna zijn dochter en haar gezin de fotozaak overnamen.

Van de kleinzoon van Nicolaas Kramer, Willem Verhoeff, ontving het Streekarchief de foto’s van de mobilisatie in 1914 in Uitwijk en omgeving, zodat deze voor alle geïnteresseerden in deze periode en dit stukje streekgeschiedenis te zien zijn. Dankzij onze nieuwe vrijwilliger voor de collectie Beeld en Geluid, Rien de Hart, zijn de foto’s verpakt, opgenomen in ons archiefbeheersysteem en digitaal beschikbaar gemaakt waarna Hans Nieuwenhuizen voor nadere beschrijvingen heeft gezorgd.

Bekijk de foto’s nu via onze beeldbank op www.salha.nl. Weet u meer over wat er op de foto’s te zien is? Laat dan een reactie achter bij de betreffende foto.

Vanaf 30 januari is een selectie van de foto's van Nicolaas Kramer te zien in een tentoonstelling in de hal van het Bezoekerscentrum aan de Pelsestraat 17 in Heusden.