• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

hamelmuseum

Valentine Wikaart verzorgt voor de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena op dinsdag 16 april een lezing over de geschiedenis van de VOC en de belevenissen van de bekende inwoner van Gorinchem, Hendrick Hamel. De lezing is in ’t Rond, Het Rond 2 in Woudrichem. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Valentine Wikaart is historisch onderzoeker en heeft een brede museale achtergrond als conservator en tentoonstellingsmaker. Als museumdirecteur van het Hendrick Hamelmuseum in Gorinchem kwamen haar liefde en ervaring voor het zeezeilen mooi samen met haar passie voor de geschiedenis van de VOC. Het resultaat was een langlopend onderzoek naar de vrouwen en mannen die, gedurende de 200 jaar van het bestaan van de VOC en WIC, huis en haard verlieten en de wijde wereld introkken. Mede voor dit onderzoek ontving zij afgelopen november het zilveren draaginsigne van Brabants Heem.

Voor de pauze zal het gaan over het ontstaan en reilen en zeilen van de organisaties. In de tweede helft gaat het over de avonturen van Hendrick Hamel, de ontdekker van Korea, en indien de tijd het toelaat over enkele andere avonturiers uit de huidige gemeente Altena.

Iedereen is welkom. Entree voor niet-leden: vier euro.