• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

biesboschkaart

NIEUWENDIJK – Op dinsdag 16 januari verzorgen journalist Wim van Wijk en lithogaaf Peter Ebben op uitnodiging van de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena een lezing met als onderwerp ‘Een eeuwenoude reuzenkaart van Dordrecht’. De lezing is in Dorpshuis Tavenu, Singel 16a in Nieuwendijk. Aanvang 20.00 uur.

In het Regionaal Archief Dordrecht wordt een reusachtige, bijna 500 jaar oude kaart van het zuidelijk deel van Holland bewaard. Rotterdam en Breda staan erop, de Hoeksche waard en de Alblasserwaard, maar ook de verdronken Groote Waard, met al zijn zalmsteken en met opmerkelijk veel informatie over het hele gebied aan weerszijden van de Kornsedijk.
Van het bestaan wist tot een paar jaar geleden bijna niemand meer af. Van Wijk en Ebben laten de kaart zo groot mogelijk zien en vertellen wat er zoal op te zien is.

Kaarten uit de eerste helft van de zestiende eeuw zijn al bijzonder, maar een kaart van 190 bij 375 cm is zonder meer uniek te noemen.
De reuzenkaart staat bol van namen van bekende en onbekende plaatsen, ambachten, zalmsteken en kastelen. Van sommige is het soms slecht leesbare schrift – met hulp van historisch onderzoekers – ontcijferd, op andere wordt nog gestudeerd. Maar er valt intussen genoeg te vertellen over deze uitzonderlijke kaart.

Iedereen is welkom. Voor niet- leden bedraagt de entree vier euro.