• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

GIESSEN - De Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena heeft dinsdag 13 maart twee lezingen op het programma staan. Piet Pruijssers komt vertellen over Nationaal Kamp Vught waaraan hij als vrijwilliger-rondleider verbonden is. Martien Hagoort vertelt over een Grote onrust in Wijk in 1816. De bijeenkomst is in ‘t Dijkhuis aan de Kerkstraat in Giessen. Aanvang 19.30 uur. Iedereen is welkom en de entree voor niet-leden bedraagt vier euro.

In zijn presentatie neemt Pruijssers de bezoekers mee naar het voormalig concentratiekamp. Een voor velen nog vrij onbekende oorlogsgeschiedenis. Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland. Het kamp viel ook rechtstreeks onder commando van het SS-hoofdkantoor in Berlijn.

.In totaal werden ongeveer 32.000 mensen tussen januari 1943 en september 1944 korte of langere tijd opgesloten in het kamp. Een aantal werd geëcecuteerd waaronder drie inwoners uit het Land van Heusden en Altena: Jan Hak, Marius Nederveen en Jacob Advocaat. Hun trieste geschiedenis zal eveneens worden toegelicht.

Martien Hagoort zijn bijdrage gaat over de uiterwaard ‘Het Wijkerzand’, die altijd gebruikt is door de inwoners van Wijk en bestuurd is door schaarmeesters en telders. Er ontstaan problemen als de provincie van mening is dat de waard eigendom van de gemeente is en die de waard gaat verhuren aan enkele grote boeren. Het gevolg: Grote onrust in Wijk in 1816. Het levert een interessant verhaal op.