• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

dus00592

In aanloop naar ‘één gemeente Altena’ organiseert Erfgoed Altena, de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. in samenwerking met het Streekarchief in Heusden vanaf september 2018 de expositie Van Emmikhoven tot Altena. De expositie is in september te zien op Kasteel Dussen en daarna in de gemeentehuizen in de regio. Om invulling te geven aan deze expositie, zoekt de organisatie oude trouwfoto’s en voorwerpen met logo’s of beeldmerken van de vroegere gemeenten.

De expositie Van Emmikhoven tot Altena brengt de geschiedenis van de 14 voormalige gemeenten in het Land van Heusden en Altena in beeld. Van Emmikhoven, de eerste gemeente die al in de 19e eeuw heringedeeld werd, tot Altena, de laatste gemeente die straks gevormd wordt.

Behalve informatiepanelen over iedere afzonderlijke gemeente, wil de organisatie ook trouwfoto’s laten zien die gemaakt zijn in of rondom voormalige gemeentehuizen. “Dat mogen ook foto’s zijn uit de oude doos, van bijvoorbeeld ouders of grootouders of andere familieleden”, licht Hannie Visser-Kieboom (voorzitter Erfgoed Altena) toe. “Het zou prachtig zijn om uit elke verdwenen gemeente op z’n minst één oude trouwfoto te kunnen exposeren.” Onder alle inzenders verloot Erfgoed Altena een diner voor twee in het oude Raedthuys.

De organisatie is ook op zoek naar oude voorwerpen die het logo of wapen van voormalige gemeenten dragen. Te denken valt aan serviesgoed, relatiegeschenken, pennen, briefpapier, schilderijen, etc. ‘We laten ons graag verrassen. Misschien zijn er nog wel dingen in omloop die we niet kennen en waar we zelf nooit aan gedacht zouden hebben’, aldus Hannie Visser-Kieboom.

Meer weten? Wilt u voorwerpen aanmelden? Neem contact op met ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijgevoegde foto uit 1996, Streekarchief

  • Objectnummer dus00592
  • Plaatsnaam Dussen
  • Beschrijving Burgerlijk huwelijk op de binnenplaats van Kasteel-Dussen van de directrice van openbare lagere school De Regenboog, Lian van Oers, op de voorgrond rechts met muts. Trouwambtenaar is mevrouw van Schoonhoven. Links tegen de muur leunend met de armen over elkaar is Bertram van de Veer.
  • Uiterlijke vorm Foto
  • Vervaardiger Sars, Dick