• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

veldkapel

Almkerk – Het Duyls Bos van Jan & Jenny van Mersbergen is tijdens het Pinksterweekend op 19, 20 en 21 mei te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur. Bezoekers kunnen in de tuin rondstruinen of snuffelen tussen de boeken- en plantentafels. Tevens is een tentoonstelling ingericht van Cornelis Jetses, bekend van het leesplankje Aap-Noot-Mies, Ot en Sien en de bekende schoolplaten. Verder zijn het Duylhûske, de werkplaats, boerenhoek en de veldkapel te bezoeken.

Dit jaar is als extraatje de woning en werkplaats van ‘De Uitikse schoenmaker’ opgebouwd. Dirk & Janeke van der Nat woonden aan de rand van Uitwijk, aan de Heulstraat (vroeger Giessensdijkje, dat hoorde bij het dorp Giessen ). Dirk van der Nat ( 1889 – 1975 ) woonde samen met zijn zuster Janeke (1894–1990 ) en was schoenmaker, schoenhersteller en paardentuigmaker, net als drie generaties daarvoor. Opgeleid bij zijn vader Aart, die de huiden nog looide, een proces van 9 maanden, in een put met lagen eikenschors. Door het overlijden van zijn vader in 1916 mocht hij de militaire dienst verlaten om het werk voort te zetten. Hij was een uitstekend vakman, die bekend stond om zijn praktisch onverslijtbare schoenen.

Voor de sloop van zijn huisje in 2013 hebben Jan & Jenny van Mersbergen een deel van de inboedel gekregen, en bij de sloop zijn een aantal in goede staat vrijgekomen bouwmaterialen hier terecht gekomen. Aan de hand van foto’s en informatie van de familie Van der Nat is de woning en werkplaats gereconstrueerd met grenen zolderbalken, boerenplavuizen, het aanrecht en enkele kozijnen. Ook veel werktuigen van de schoenmakerij zijn afkomstig van de inboedel van Dirk & Janeke van der Nat.

duylbos

Het bos ligt op hoek Duylweg / Midgraaf tussen Almkerk en Dussen. Parkeren langs de drukke Duylweg is gevaarlijk, daarom het verzoek te parkeren langs de Midgraaf. Voor fietsers en minder-validen is er ruimte in het bos, met toegang vanaf de Duylweg.