• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

NIEUWENDIJK - Ineke Strouken, oud-directeur bij het Nederlands Centrum voor volkscultuur en immaterieel erfgoed, geeft op 30 april op uitnodiging van de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena een lezing over ‘Tradities, de nieuwe tak van erfgoed.’ De lezing wordt gehouden in Tavenu. Aanvang is 20.00 uur. Iedereen is welkom. Entree voor niet leden is vier euro.

flits vrijbuiterswandeltochteieren

Eieren kleuren met Pasen, kerstboom zetten met Kerstmis en de vrijmarkt op Koningsdag behoren sinds kort officieel tot ons erfgoed. Tradities, dus de gewoonten en gebruiken die van generatie op generatie worden doorgegeven, werden tot voor kort niet gerekend tot ons erfgoed en werden ook niet beschermd. Daar is verandering ingekomen, omdat Nederland in 2012 een nieuw UNESCO verdrag ondertekende en daarmee de verplichting op zich nam om tradities te gaan beschermen. Vanaf die tijd spreekt men van immaterieel erfgoed. Tradities hebben ook alles te maken met identiteit en hebben ook een historisch verhaal.

Strouken vertelt de verhalen over veel herkenbare tradities. Van de bezoekers wil ze graag horen welke tradities ze aan de toekomst door willen geven. De lezing is in dorpshuis Tavenu, Singel 16a in Nieuwendijk. Aanvang 20.00 uur. Iedereen is welkom. De entree voor niet-leden is vier euro.