• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

zomerfeest almkerk

De Soos in Almkerk, Xinix in Nieuwendijk en de bioscoop in Hollywoud, deze plekken van plezier komen alle drie aan bod tijdens de erfgoedavond in de Werf op woensdag 11 september. De avond van Erfgoed Altena vormt de jaarlijkse aftrap voor Open Monumentendag op 14 en 15 september. Het thema is ‘Plekken van Plezier’.

Ieder dorp had zo zijn eigen cafés en ook kermissen en Oranjefeesten waren bekende plekken van plezier. Vanaf de jaren vijftig werd het uitgaansleven gevarieerder met jeugdsozen en discotheken. In de Werf wordt die avond een filmpje vertoond van al die ‘Plekken van Plezier’ in Altena. Verder zal Kees Noorloos uit Almkerk vertellen over de oprichting van de Soos in het dorp; dit voorjaar vierde de Soos haar vijftig jarig bestaan met het festival Benederpop. Ook Laban Duijnhouwer komt vertellen over de reizende bioscoop van zijn vader die leidde tot bioscoop Hollywoud, als geen ander een plek van plezier in Altena. Piet van Vugt is uitgenodigd om over Xinix te vertellen. Bij plezier hoort natuurlijk muziek; de band Skylark speelt deze avond Ierse volk-en pubmuziek. Tijdens de avond is ook gelegenheid herinneringen op te halen aan uitgaansgelegenheden die in de afgelopen jaren hun deuren sloten. Zo mogen muntjes van bv. De Kelder in Hank of de Schuur in Eethen worden ingeleverd; voor ieder muntje schenkt Erfgoed Altena een euro aan de Heeren van Altena voor de organisatie van de Slag om Altena in 2020.

Uiteraard worden de bestuurders van Altena uitgenodigd om op de erfgoedavond te komen vertellen wat zij dit jaar gedaan hebben voor het behoud van het erfgoed. En of de Werelderfgoedstatus van de Nieuwe Hollandse Waterlinie al bijna in zicht is. Na 11 september begint het programma van Open Monumentendag – het grootste culturele evenement in Nederland – op 12 en 13 september met de Monumenten Klassendag. Bijna 600 schoolkinderen bezoeken Fort Giessen, enkele molens en de vesting Woudrichem. Op 14 en 15 september worden de Open Monumentendagen gehouden. Te bezichtigen zijn in elk geval Kasteel Dussen  (zondag), Fort Giessen, de kerken en het Jacoba Cultuurhuis in vesting Woudrichem, enkele molens, het voormalige Raadhuis in Eethen en het Andries Visserhuis in Werkendam.