• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

ALTENA – Zo’n 1500 mensen hebben in de afgelopen week een monument bezocht of een activiteit van Erfgoed Altena bijgewoond. Met het thema ‘Plekken van Plezier’ gingen alle bezoekers blij naar huis.

jacoba5

Onder de 1500 bezoekers waren zo’n 500 kinderen die meededen aan de Open Monumenten Klassendag. De scholen bezochten Fort Giessen, de vesting Woudrichem en de molens in de streek. Kinderen die de vesting Woudrichem bezochten werden in het Jacoba Cultuurhuis getrakteerd op een feestelijke voorstelling van Chris van Kuilen en Carola Loeve over Jacoba Beieren. De kinderen mochten een echte ‘hofdans’ instuderen met Jacoba. Voor het eerst bezochten ook groep 5 en 6 een monument, zij werden ontvangen door de molenaars in Hank, Werkendam, Veen en Sleeuwijk.

 

 

De aftrap voor Open Monumentendag vond plaats in de Werf, daar werden ruim vijftig bezoekers vermaakt met verhalen over de Soos in Almkerk en Xinix in Nieuwendijk. Kees Noorloos en Piet van Vugt vertelden zelfs nog over de ‘concurrentiestrijd’ tussen beide uitgaansgelegenheden, de ruzie om een slipper en de muziekkeuzes uit die tijd. Laban Duijnhouwer, eigenaar van bioscoop Hollywoud, haalde herinneringen op aan de tijd dat hij als jonge knul al films draaide in de dorpshuizen in de streek. Wethouder Paula Jorritsma schonk die avond de Acte van Altena en het nieuwe Plakkaat van Jacoba aan de Werf, zodat ze nu permanent te zien voor bezoekers aan de bibliotheek. In beide documenten belooft de gemeente zorg te dragen voor haar erfgoed en de cultuur blijvend te stimuleren.

Bijzonder dit jaar was een bezoek aan het voormalige raadhuis in Eethen, daar stapten meer dan honderd bezoekers over de drempel. Velen nog met herinneringen aan hun huwelijksvoltrekking, maar ook enkele ambtenaren die voor 1973 op het gemeentehuis werkten. Het pand was voor het eerst na 1973 te bezichtigen. “Sommige hadden zelfs hun trouwfoto’s meegenomen”, zo vertelt de nieuwe eigenaar Antonie Bax. In het raadhuis zijn veel originele details bewaard gebleven, zoals de lamp in de hal. Bij de ingebruikname in 1939 geschonken door de bevolking van de gemeente Eethen. Speciaal vanwege Open Monumentendag had de Hervormde kerk de stoelen met de wapens van de gemeente Eethen uitgeleend aan het raadhuis. Zo stonden ze opnieuw in de raadzaal, waar tevens foto’s werden gedraaid uit de tijd dat het pand nog dienst deed als raadhuis.

Kasteel Dussen en Fort Giessen zijn trouwe deelnemers aan de Open Monumentendag. Fort Giessen trok zaterdag 150 bezoekers, die de kans kregen een ritje te maken met paard en wagen. Ook konden ze een bezoek brengen aan het WOI erfgoedparkje en films van de Nieuwe Hollandse Waterlinie bekijken. Kasteel Dussen verwelkomde zondag ruim 200 gasten. Zij konden kennis maken met het culturele jaarprogramma van de Vrienden van Kasteel Dussen en de torenkamer bezoeken. Bezoekers, soms van heinde en ver, waren lovend over het prachtige, sfeervolle kasteel. Ook de molens waren populair tijdens Open Monumentendag. Zo ontvingen de molenaars van de Vervoornemolen (zaterdag) en de Uitwijkse en Zandwijkse molen samen meer dan 100 bezoekers. Ook bij de Witte Molen in Meeuwen, korenmolen de Hoop in Veen en korenmolen de Twee Gebroeders in Wijk en Aalburg was het zaterdag druk.

In Werkendam konden monumentenliefhebbers een kijkje nemen in het Andries Visserhuis, een gemeentelijk monument uit 1843 en het onderkomen van de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a.. Ze konden herinneringen ophalen aan het Werkendamse uitgaansleven met disotheek de Schuur, de Fourty Eight en de Pijp, er werd zelfs muziek gedraaid uit die tijd. Ook de café’s aan het Veer en op de Sasdijk waren populair in die jaren. Bijzonder waren de feestprogramma’s van ’t Nut van ’t Algemeen, die in de eerste helft van de twintigste eeuw de cultuurminnaars in Werkendam samenbracht.

Ook in de vesting bezochten velen tijdens de Kunstroute en het eerste Altena Hop festival een monument. Zo konden bezoekers genieten van muziek en kunst in het Jacoba Cultuurhuis en de RK kerk in de vesting. Maar kon ook een kijkje genomen worden in het vroegere raadhuis van Woudrichem aan de Kerkstraat waar Lisette Kant haar werk van klei uit het Munnikenland exposeerde. Op de Hoogstraat konden bezoekers een kijkje nemen bij de glas in lood ramen die ooit in de RK kerk in Werkendam werden geplaatst en via de RK kerk in Sleeuwijk nu in de vesting zijn ondergebracht in de ontmoetingsruimte van de kerk.