• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

Ariette Dekker verzorgt dinsdag 24 september  op uitnodiging van de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena een lezing overCornelis Verolme, opkomst en ondergang van een scheepsbouwer.  De lezing in het Dorpshuis (Dorpsstraat 28) te Meeuwen begint om 20.00 uur.  Verolme2 

Tijdens de lezing zal Dekker, begeleid door beeldmateriaal, het levensverhaal schetsen van deze legendarische Nederlandse ondernemer die vlak na de oorlog een groot scheepsbouwconcern uit de grond wist te stampen, maar eind jaren zestig struikelde toen hij orders aannam voor  mammoettankers en tegelijkertijd het grootste reparatiedok van Europa in de Botlek wilde realiseren. De grote Nederlandse scheepsbouw was toen al op zijn retour, en Verolme werd in 1971 gedwongen tot een fusie met de andere grote Nederlandse scheepswerven, verenigd in Rijn-Schelde. Het RSV-concern ging zoals bekend begin jaren tachtig roemloos ten onder, waarmee meteen een einde kwam aan de naoorlogse industriepolitiek.

Dekker gaat ook uitgebreid ingaan op zowel de zakelijke als de privé-beslommeringen van Verolme en op de weerstand die hij opriep bij zijn concurrenten in Rotterdam. Speciale aandacht zal er zijn voor de voormalige werf De Haan & Oerlemans in Heusden, die Verolme in 1953 aan zijn concern toevoegde. Veel inwoners uit het Land van Heusden en Altena en de Langstraat hebben er gewerkt en hebben er nog herinneringen aan.

Ariette Dekker is auteur van de biografie Cornelis Verolme, Opkomst en Ondergang van een scheepsbouwer (2005), die bekroond werd met de Dutilhprijs 2006 voor beste geschiedenisboek over Rotterdam en in 2007 verfilmd werd tot de bioscoopdocumentaire Staal en Lavendel, de levensladder van Cornelis Verolme.

Iedereen is welkom. Entree voor niet-leden: vier euro.

Andel, 13 september 2019

__________________________________________________________________________

Voor meer informatie:

Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena, Burgemeester van der Schansstraat 59

4281 LH Andel

Tel. 0183 442851