• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

DeAlm

Bas van Andel verzorgt 10 december vanaf 20.00 uur in de Hoogt in Uitwijk een lezing over ‘Historische rivieren in Altena en wat er in het landschap nog van te zien is.’ Hij doet dit op uitnodiging van de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena en de Archeologische vereniging Land van Heusden en Altena. 

In Altena zijn nog restanten van oude rivieren te zien. Het Oude Maasje bij Drongelen, de Dusse, de Alm. En bij goed zoeken, is in Werkendam nog een paar meter water te zien die de Werken genoemd kunnen worden. Maar ooit waren deze rivieren groter, langer en belangrijker. Of lagen ze deels op een andere plek. En eerder waren er andere rivieren in de streek, die volledig verdwenen zijn.

Tijdens de lezing kijkt Van Andel een kleine 10.000 jaar terug. Vragen die aan de orde komen zijn onder andere: welke rivieren hebben we zoal gehad in de streek; wat betekenden die rivieren voor hun omgeving en voor de mensen en wat kun je nu nog zien in Altena dat herinnert aan al die geheel of deels verdwenen rivieren?

Aan de hand van historische en moderne kaarten en veel foto’s van bijzondere plekken in het huidige landschap, brengt Van Andel de wordingsgeschiedenis van Altena  in verband met historische rivieren tot leven.

Iedereen is hartelijk welkom. Voor niet-leden van beide verenigingen bedraagt de entree vier euro.